Ikääntymisen myötä myös toimintakyky voi laskea. Liikkuminen muuttuu hitaammaksi, istumasta ylösnousu vaikeutuu ja muistin kanssa voi esiintyä haasteita. Läheisen arjessa pärjääminen voi huolettaa varsinkin silloin, jos itse asuu eri paikkakunnalla. Tämän vuoksi teemme palveluntarpeen arvioinnin ennen palvelun alkua asiakkaan luona. Omaisella on mahdollisuus osallistua arviointikäynnille paikan päällä tai etäyhteydellä. Täältä voit lukea lisää maksuttomasta arviointikäynnistä ja sen sisällöstä.
Yksinäisyys voi lisääntyä ikääntymisen myötä. Sosiaaliset suhteet vähenevät ja monista harrastuksista on saattanut joutua luopumaan. Jo viikoittaisella säännöllisellä seuranpidolla on suuri vaikutus mielialaan. Kotihoitajan käynti tuo sisältöä ja piristystä arkeen yhdessä tehden. Käynnit voivat sisältää esimerkiksi ruoan laittoa, ulkoilua, asioiden hoitoa ja kodinhoidollisia töitä. Myös terveydenhoidolliset toimenpiteet kuuluvat palveluihimme. Tarvittaessa kotipalvelun tukena meiltä saa myös ikääntyviin kuntoutukseen erikoistuneita fysioterapiapalveluita.
Yhteydenpito omaisiin on meille tärkeää ja kerromme mielellämme läheisesi kuulumisia käynneiltämme. Hoitajillamme on käytössä kotihoidon ohjelmisto, jonka avulla yhteydenpito läheisten kanssa onnistuu helposti.
Iäkkään arjessa selviytymistä voidaan helpottaa ja tukea monellakin tapaa. Tässä muutama seikka, joihon kannattaa kiinnittää huomiota:
Aktiivinen arki ja liikunta pitävät toimintakykyä yllä. Siksi olisikin tärkeää tukea ja kannustaa läheistä liikkumaan säännöllisesti. Omatoiminen liikkuminen voi kuitenkin tuottaa haasteita tai ikääntynyt ei halua tai uskalla lähteä ulkoilemaan yksin. Kotihoitajan ja fysioterapeutin kanssa yhdessä toteutettu ulkoilu tai jumppahetki tuovat iloa arkeen ja kohentavat samalla kuntoa.
Ravinnolla ja nesteytyksellä on myös tärkeä rooli yleiseen jaksamiseen liittyen. Siksi onkin tärkeää huolehtia, että ikääntynyt saa riittävästi monipuolista ravintoa ja nestettä. Hyvä konsti riittävän juomisen turvaamiseksi on täyttää aamulla vesikannu ja seurata, että iltaan mennessä muiden juomisten lisäksi vesikannukin olisi tyhjä.
Joka kolmannella yli 65-vuotiaalla on muistioireita. Muistihaasteisiin kannattaa puuttua mieluummin liian ajoissa, kuin liian myöhään. Mikäli huomaat läheisesi muistissa ja muistamisessa muutoksia, kannattaa läheinen ohjata muistitestiin. Mitä aiemmin muistisairaus todetaan, sitä pidempään sen etenemistä pystytään jarruttamaan.
Muistamisen tukena toimivat tutut rutiinit, joten läheisenä voit huolehtia, että esimerkiksi päivittäin käytössä olevia esineitä säilytetään samassa tutussa paikassa.
Myös kodin esteettömyydestä tulee huolehtia. Onko läheisesi kotona mattoja, joihin voi kompastua tai ylimääräisiä huonekaluja hankaloittamassa liikkumista? Apuvälineiden, kuten tukien ja kahvojen tarve kannattaa myös tarkastaa. Oikein järjestelty siisti koti tekee liikkumisesta helpompaa ja turvallisempaa, jolloin myös kaatumisriski pienenee.